Egyéb kategória

Gyermekem szorong az óvodában/ iskolában! Segítség!

Megváltozott a viselkedése a gyermekemnek. Mi lehet a baj? A szorongás eszünkbe sem jut. Pedig…

Először nálunk óvodás korban fordult elő. Akkor még nem tudtam, hogy ez a szorongás. Ma már igen. Csak 1 hónapot tudott a kisfiam napközis lenni, mert majdnem minden alvás alkalmával bepisilt. Ezért kivettem a napköziből. Otthon semmi probléma nem volt. Nem gyanakodtam a szorongásra. Persze akkor még nem foglalkoztam a „lélek dolgaival”. Minden szeptemberben megpróbálkoztunk a napközivel, de mindig volt valami, ami miatt nem jött össze. A végén már gyanítottam, hogy szorongásról van szó és az óvónő vált ki belőle valamilyen félelmet, de ekkorra már vége lett az ovinak és iskolába került gyermekem. Bíztam benne, hogy elmúlt a szorongás, hiszen már nem fog találkozni az óvónővel.

Tévedtem. Óvónő ment, tanítónő jött, szorongás maradt, csak más tünetekkel!

Hogy hogyan vettem észre, hogy gyermekem még mindig szorong? A rendszeres körömvágás elmaradt. Elkezdte rágni a körmét. Ekkor már biztos voltam benne, hogy szorongásról van szó. Na de mitől szorong gyermekem?

Pontosan mi is az a szorongás?


A mai pszichológiai felfogás szerint a szorongás valamilyen vélt vagy valós veszélyhelyzetre adott reakció.

Tapasztalatom szerint a szorongásnak mindig valamitől való félelem a gyökere. Ezek a félelmek egyáltalán nem tudatosodnak a szorongás állaptában, viszont tünetet okoznak különböző mértékben és különböző formában.

A szorongás néhány testi tünete: szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállban és nyakban, szédülés, fáradtság, körömrágás, gyermekeknél éjszakai ágybavizelés 6-7 éves kor után…

A szorongás érzelmi komponensei: beazonosítattlan félelem, nyugtalanság, izgatottság, érzékenység, álmatlanság vagy rossz álmok sorozata.

Szorongás fajtái:

  • Generalizált szorongás:Olyan, nem speciális szorongásos állapot, mely folyamatosan jelen van, a felnőtt életének szinte minden mozzanatát befolyásolja. (Dr. Ranschburg Jenő)
  • Pánik: A szorongás rohamokban jelentkezik, viszonylag hamar eléri a maximális szintet (kb. 10 perc), majd lassan oldódik. Gyakori a megőrüléstől és az önkontroll elvesztésétől való félelem. A pánikrohamot átélő személyek gyakran azt gondolják, a szívükkel van a probléma, vagy szívinfarktusuk volt.
  • Poszttraumás stressz szindróma: Olyan szorongásos zavar, amely egy trauma átélése után jön létre. Eredhet valamiféle küzdelemből, túszhelyzet, nemi erőszak, súlyos baleset túléléséből, vagy egy hosszú katonáskodás, háborúzás is létrehozhatja. Az egyén retteghet a trauma megismétlődésétől, ezért elkerülő magatartást tanúsít (pl. autóbaleset után nem ül volán mögé).
  • Fóbia: Irracionális félelem tárgytól, állattól, helytől, személytől. Ilyenek az agorafóbiák, azaz a tértől való félelmek: tériszony, klausztrofóbia a zárt tértől, stb. A szociális fóbiák a társadalmi érintkezéstől való félelmek: pl. félelem a nyilvános beszédtől. Speciális fóbiák esetében irreális félelem állatoktól, természetben előforduló eseményektől: sötétség, mennydörgés, betegség, stb. A fóbiával küzdő személyek igyekeznek elkerülni a szorongást, félelmet kiváltó helyzetet, tárgyat stb.
  • Kényszer: Akaratunk ellenére rendszeresen gondolatok, képek „törnek be” a tudatunkba, melyektől képtelenek vagyunk szabadulni. Ez a kényszeres gondolkodás. Illetve valamilyen cselekvéssort kell újra és újra végrehajtanunk, melyet nem akarunk, de mégis tennünk kell. (Dr. Ranschburg Jenő)

Hogyan tudok megszabadulni a szorongástól?

A szorongást, ahogy fentebb is említettem, a félelem váltja ki. Valamitől való félelem, ami nagyon mélyen el van temetve a tudatalattiban. Pontosan nem is tudjuk, hogy mitől félünk valójában, csak a tüneteket érezzük. Egy kicsi ártalmatlan pók iszonyatos tud lenni.

Egyéni konzultáció során megkeressük a szorongást okozó valódi félelmet anélkül, hogy valójában át kellene élnie ezt a félelmet a kliensnek. Segítek abban, hogy ez a félelem a tudatalattiból teljesen feloldódjon és eltűnjön.

Egyénileg változó, hogy hány konzultációra van szükség, de általában 3-5 konzultáció elég.

A szorongás oldása gyermekeknél

Nagyon szeretek gyermekekkel foglalkozni. Csodálatos képességekkel rendelkeznek, amikről nem szereznek a szülők tudomást mindaddig, amíg jelen van a szorongás. A gyermekek szorongásának az oldása sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mert sokkal hamarabb képesek megnyílni és elengedni a rossz érzéseket. Persze szorongás és szorongás között óriási különbségek lehetnek, ezért a gyermekek esetében sem lehet megmondani, hogy mennyi idő alatt szűnik meg a probléma.

Nem az a célom, hogy a szorongás tüneteit könnyebben elviselhetővé tegyük, ami még tűrhető, hanem az, hogy a szorongás okait megkeressük és megszüntessük.

Elérhetőségeim itt láthatók.

Szerző: Szabóné Plástyik Andrea