Egyéb kategória

Tudatalatti (tadattalan) hatalma

Tudom, hogy nem kellene, de mégis csinálom! A tudatalatti hatalma felettem.

Meghökkenve tapasztalja az ember saját magán, hogy úgy reagál bizonyos helyzetekben, ahogyan nem szeretett volna. Ilyenkor felmerül a kérdés: „Ezt miért csináltam? Ez én vagyok? Olyan, mintha valami irányítana engem! Tudom, hogy nem kellene, de mégis csinálom! Tudom, hogy ez nem én vagyok, de akkor ez miért van így? Ez a tudatalatti hatalma.

Miért van ekkora hatalma a tudatalattinak felettem?

Mi is az a tudatalatti?

A tudatalatti más néven tudattalan tárolja a hitrendszerünket, hiedelmeinket, gondolati mintáinkat. Ezek lehetnek jó és rossz hatással az életünkre.

Szűkebb környezetünk (családunk), tágabb környezetünk, etnikai, vallási, hovatartozásunk mind hatással vannak a gondolkozásunkra, viselkedésünkre. 1-2 éves korig az agyunk dominás rezgése a Delta agyhullám, 6-7 éves korig a Téta agyhullám. Ilyenkor a legfogékonyabb az agy a tanulásra és ilyenkor válogatás nélkül mindent befogad.

Már kicsi korban érzékeljük és átvesszük a környezetünk érzelmeit és ezeket az adott szituációhoz társítjuk. Nem tudatosan csináljuk, de mivel a tanulás fázisában vagyunk és nincs semmilyen szűrő bekapcsolva, ezért válogatás nélkül és mérlegelés nélkül mindent befogadunk és elraktározunk a tudatalattinkban. Ezek között az élmények között vannak pozitív és negatív élmények is. Egy élmény feldolgozása egy-két nap alatt történik meg, ha ez alatt az idő alatt egy negatív élményt nem sikerül semlegesíteni, akkor eltárolódik a tudatalattinkban. Anélkül, hogy tudnánk róla, ezek a tudatalatti programok veszik át a hatalmat a cselekedeteink, az érzelmeink, azaz az egész életünk felett. A tudatalatti a háttérből hat a tudatos folyamatokra. Tudatosan már nem is emlékszünk, de teherként továbbra is cipeljük őket magunkban. Ezek a lelki blokkok gátolják az egészséges energiaáramlást, így problémát okoznak és betegséget.

Annyira nem akarjuk újra érezni a rosszat, hogy inkább magunkba temetjük.

Jung ezt írta a tudatalattiról: “Mindaddig, amíg a tudattalan nem válik tudatossá, addig a tudattalan irányítja az életedet, és te sorsnak fogod hívni.”

Hogyan alakulhat ki egy negatív hitrendszer a tudatalattinkban?

Anyuka fésüli a hosszúhajú kislányának a haját. A kislány sír, fészkelődik, elhúzza a fejét, mert nagyon fáj neki a fésülés. Anyukája mérges lesz és dühösen rákiabál a kislányra: – Kislányom ne hisztizzél és ne húzdd el a fejed, mert most nincs időm a hisztire! Ha ezt csinálod, akkor miattad fogunk elkésni! És egyébként is a szépségért meg kell szenvedni!

 • „a szépségért meg kell szenvedni”: ha szép akarok lenni, akkor szenvednem kell érte, ha viszont nem akarok szenvedni, akkor szép sem lehetek.
 • miattad fogunk elkésni”: A bekövetkező rossz eseményeknek én vagyok az okozója=Önhibáztatás
 • nincs időm a hisztire”: Anyának nincs ideje arra, hogy meghallgasson engem, hogy mi a problémám és nem is számít a problémám= nem vagyok fontos, értéktelen vagyok, türelmetlenség
 • „mérges lesz és dühösen rákiabál”: ha nem úgy alakulnak a dolgaim ahogy szeretném, akkor dühösnek kell lennem és kiabálnom kell, meg kell félemlítenem a másikat és akkor elérem amit akarok.
 • „fáj neki a fésülés”: Az a személy, aki a világon a legjobban szereti fájdalmat okoz neki. Tehát a szeretethez hozzátartozik a fájdalom is.

Pénzzel kapcsolatos negatív tudatalatti hitrendszer kialakulásának egy példája:

A kislány és az anyukája hétvégi nagybevásárlást tart. A kislány meg szeretne vetetni az anyukájával egy babát és egy nyakláncot és egy csokit és mindent amit meglát. Az anyuka kezd egyre idegesebb lenni és a végén kiabálva közli a kislányával: -Olyan telhetettlen vagy kislányom! Neked semmi sem elég! És egyébként sincs rá pénzünk! Ha minden hülyeséget megveszünk, amit szeretnél, akkor éhen halunk! A pénzért keményen meg kell dolgozni és becsületes munkával csak kevés pénzt lehet keresni!

 • Telhetettlen vagyok és az nem jó.
 • Elégedettlen vagyok.
 • Szegények vagyunk, mert amit szeretnénk, ahhoz nem tudunk hozzájutni.
 • Hülyeség az, amit szeretnék.
 • Ha megkapom azt, amit szeretnék, akkor éhen halok.
 • Csak kemény munkával lehet pénzt keresni, kvázi, amit szeretnék elérni, azt csak kemény munka árán kaphatom meg, ha viszont nem tudok keményen dolgozni, akkor nem jutok hozzá ahhoz, amit szeretnék.
 • Csak akkor vagyok becsületes, ha szegény vagyok. Ha gazdag vagyok, akkor viszont bűnöző vagyok.

Ezek az események traumaként raktározódnak el a kislány emlékezetében és rengeteg információt és érzelmet tárol el a tudatalattijában anélkül, hogy ezt észrevenné és mérlegelni tudna. Ezek kihatással vannak a kislány egész életére.

Továbbá a traumákat sejtszinten is tároljuk a DNS-ben.

Lehetek erősebb a tudatalattinál?

Mit tegyek azért, hogy a tudatalattinak ne legyen hatalma felettem?

Meg kell keresni, hogy milyen trauma okozza a jelenlegi élethelyzetünkben a problémát. Éveken keresztül gondot okozhat egyetlen gyermekkorban megélt trauma, amelynek nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget, de az is lehet, hogy már megszületésünkkor a sejtjeinkben tároljuk a traumát és nem is tudunk róla.

A trauma felkutatása az általam alkalmazott módszerek segítségével történik. Minden traumához tartozik valamilyen negatív érzelem. A kezelés során beazonosítjuk az adott problémához tartozó negatív érzelmeket és ezek az érzelmek segítenek felkutatni az eredeti traumát és miután megtaláltuk semlegesítjük azt.

Ezek után már nem lesz hatalma a tudatalattinkban a negatív traumának és nem fogja befolyásolni a jelenlegi életünket.

Gyakran van az, hogy félelemből teszünk meg valamit, amit nem kellene, vagy nem teszünk meg valamit, amit meg kellene tenni. Ezek a félelmek olyan erősek, hogy mélyen eltemetjük öket, hogy ne kelljen szembenézni velük. Csakhogy ezek a rossz érzések mérgeznek. Mindig munkálkodnak és észre sem vesszük. Rányomják a “bélyegüket” mindenre. Hatással vannak a személyiségünkre, a sejtjeinkre, az egész életünkre.

Szerző: Szabóné Plástyik Andrea