Egyéb kategória

Agyhullámok

A mai tudomány állása szerint 5 féle agyhullámot különböztetünk meg egymástól. EEG (elektro-enkefalográf) segítségével mérik meg, amely alkalmas az idegsejtek elektromos mintázatának ábrázolására. Herz-ben fejezik ki az agyhullámok aktivitását, amely megmutatja, hogy egy másodperc alatt hány hullámperiódust tesz meg az agyhullám. Delta agyhullám– mélyalvás, önálló tudat, gyógyulás, Théta agyhullám – meditáció, intuíció, memória, Alfa agyhullám – nyugalmi helyzet, relaxáció, vizualizáció, kreativitás, Béta agyhullám – napközbeni állapot, éberség, figyelem, koncentráció, Gamma agyhullám – inspiráció, magas szintű tanulás, tiszta felfogóképesség, fókusz.

DELTA agyhullám

A leglassabb agyhullám a delta tartomány. 2 éves korig ez az agyhullám dominál a gyermekeknél, mely elősegíti a növekedési hormnok termelődését, valamint a mélyalvásban (NREM fázisban) van jelen a legnagyobb mértékben, amikor a test regenerálódik, pihen a szervezet, az emésztési folyamatok lelassulnak, a gyógyulási folyamatok pedig felerősodnek. Önálló tudatosság az ego befolyása nélkül. Amplitúdója ~ 1-4 Hz. Kitartó meditációs munkával ez az állapot elérhető bárki számára akkor is, amikor nem alszik.

delta agyhullám

THÉTA agyhullám

1-6 éves korban , REM alvásban (álomalvás), hipnózisban és meditációban ez az agyhullám a domináns. Ennek amplitúdója ~ 4-8 Hz közé esik.

„Az alvás gyors szemmozgásokkal jellemzett fázisában (REM) (a non-Rem fázishoz képest) felgyorsul a szívverés és a légzés, s az agynak azok a területei aktivizálódnak, amelyek a tanulásért, a gondolkodásért és a memóriáért felelősek. Az agy ilyenkor dolgozza fel az éberen gyűjtött információkat, egyúttal már a másnapra készül.”

forrás: http://alvascentrum.hu

A Theta állapotot elő tudjuk hívni meditálás segítségével, melynek során az agyhullámok lelassulnak, izmaink ellazulnak, a légzés lelassul, megszűnik a feszültség a tesünkben, azaz a test az álomalvás állapotába kerül, de a tudatunk éber és elérhetővé válnak azok az emlékek és információk, melyeket sejtszinten tárolunk. Mivel az agynak azok a területei aktiválódnak, amelyek a tanulásért, a gondolkodásért és a memóriáért felelősek, ezért a Theta agyhullámok segítségével meg lehet változtatni negatív viselkedési szokásokat, függőségeket. Adott témával kapcsolatos negatív érzéseket lehet semlegesíteni.

A theta agyhullámok jelenlétében könnyedén elérhető a tudatalatti és tiszták a megérzések azaz az intuíció.

Theta agyhullám

ALFA agyhullám

Az alfa tartomány 8-12 Hz között van, ez az agy „alapritmusa”. Az információfeldolgozás általános, időbeli koordinációja jellemző itt. Ez az ellazultság, a relaxálás állapota. Az agytevékenység lelassul, a tudatunk kitágul. A kreativitás és vizualizációs képességünk felerősödik. A félelemérzet csökken. Egy stresszes állapot kezelésére alkalmazott stresszoldó masszázs hatására alfa állapotot érünk el. Az agykontroll az Alfa agyhullámmal dolgozik.

Alfa agyhullám 8-12 Hz

BÉTA agyhullám

Fényinger, mentális erőfeszítés hatására vagy felfokozott érzelmi állapotban az alfa aktivitást egy kisebb amplitúdójú, nagyobb frekvenciájú agyhullám váltja fel, ez a béta agyhullám. A béta agyhullám 12-40 Hz között van, a szenzoros (érzékelés) és érzelmi behatásokkal áll kapcsolatban. Éberség, figyelem, koncentráció. Napközbeni állapot.

Béta agyhullám

GAMMA agyhullám

„A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) idegkutatói azt tapasztalták, hogy az agy „tervezőközpontjában”, az úgynevezett prefrontális kéregben (előhomloki lebenyben) elhelyezkedő neuronok összhangban sülnek ki és jeleket küldenek a nyakszirtlebenyben lévő látókéregbe, hogy az ott lévő idegsejtek is hasonlóképpen viselkedjenek. Ily módon nagy frekvenciás (40 hertznél magasabb frekvenciájú) gamma-hullámok jönnek létre, amelyek úgy oszcillálnak a távoli agyterületek között, mint egy rezgő rugó. Ezeket a gamma-oszcillációknak nevezett hullámokat már régóta olyan kognitív (gondolkodással kapcsolatos) állapotokkal társítják, amilyen például a figyelem, a tanulás és az öntudat.”

forrás: www.origo.hu

Gyakorlatilag az inspiráció, a magas szinten fókuszált figyelem és tanulás, tiszta felfogóképesség és koncentráció állapota ez.

„Az inspiráció (sugallat, ihlet, késztetés), a lelki és szellemi tett egyik mozgatórugója, ami a kreativitással járó alkotókészség révén innovációt, azaz szakmai fejlesztést, vagy gyakorlatban is megvalósuló újításokat eredményez.

Míg az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely a későbbiekben megvalósítja az ötletet, az inspiráció ezen kreatív ötlet létrehozására buzdító belső indíttatás, vagy külső folyamat, amit tudatosan fejleszteni lehet. Azt is mondhatjuk, hogy a inspiráció képes összekötni a kreativitással járó alkotóerőt, elméleti indíttatást és elképzelést az innováció révén megvalósult és létrehozott újítással egyfajta teremtő erőként.”

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Inspiráció

gamma agyhullám

szerkesztő: Szabóné Plástyik Andrea